Tuesday, October 13, 2009

Icing

chocolate buttercream icing

Stiff Consistency

Cream shortening and butter with electric mixer. Add cocoa and vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep bowl covered with a damp cloth until ready to use. For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.

Chocolate Mocha Icing: Substitute cold brewed strong coffee for milk in Chocolate Buttercream recipe.

Darker Chocolate Icing: Add an additional 1/4 cup cocoa (or one additional 1 oz. square unsweetened chocolate, melted) and 1 additional tablespoon milk to Chocolate Buttercream Icing.

For Thin (Spreading) Consistency Icing: Add 3-4 tablespoons light corn syrup, water or milk.

YIELD: Makes about 3 cups.

  • 1/2 cup solid vegetable shortening
  • 1/2 cup butter or margarine
  • 3/4 cup cocoa or three 1 oz. unsweetened chocolate squares, melted
  • 1 teaspoon Clear Vanilla Extract
  • 4 cups sifted confectioners' sugar (approx. 1 lb.)
  • 3-4 tablespoons milk
  • Light corn syrup**
  • Wednesday, October 7, 2009

    Mee Goreng Sabah..


    mee goreng sabah...hihi apa la lain nyer dari mee goreng kita erk...?? itu lah dulu time baru mula2 sampai kt sabah nih..

    lepas dah pegi jejalan kt pasar malam kt cni baru la tau...inilah rupanya mee goreng Sabah neh...actually, mee nyer sama jer cuma diaorg pakai mee yang macam mee maggi yang kering tu..kalu kt pasaraya kt cni bnyak sgt jual...kt kg pon ada mungkin tak perasan kot..

    kelainannyer mee kt cni..mee diaorg mesti warna hitam..jarang la nmpak mee yg x hitam....mungkin diaorang x makan pedas kan!!

    lawak kan...padahal same jer..!! dulu saya kalu tgk pon x lalu makan..in the end adalah kawan saya buat..dia memang sabahan laa..dia ckp try laaa..bila dah cuba mkn.... eh, sedap laa pulak..hihhi bak kata orang kalu x kenal maka tak cinta.. :-)

    so, malam ni asben saya have a request want to eat mee sabah...hihi
    saya pon masaklah, yg frust nyer bila blk dari masjid dia ckp dah kenyang ada jamuan kt masjid td....sabor je lah kan...!! hmmmm......



    inilah mee sabah versi saya...jangan marah yer orang sabah especially my pren uswa...akak dah tukar....meenya dah x hitam lagi... :-)





    Penkek

    lama sangat dah teringin nk wat penkek ni...ye lah lalu sy wat penkek versi lempeng...hehehe

    so, sebab teringin sangat so buatlah...x la susah sangat...boleh laa bg saya yg x berapa pandai nk masak ni..

    jom kita tengok resepi, simple dan sedap...

    untuk sosnya pulak...ikut selera kita lah nk makan ngan apa..kalu asben saya senang jer dia nk mkn ngan susu jer...hihi

    tp ari ni saya buat jugak la sos coklat...sedap!!!

    Bahan-bahan


    1 1/2 cawan tepung

    3 1/2 sdt baking powder

    1 sdt garam (saya kurangkan pada 1/2 sdt sahaja)

    1 sdb gula (saya tambah kepada 2 sdb)

    1 1/4 cawan susu segar (saya jadikan 1 3/4 cawan kerana sukatan asli tu batter saya jadi pekat sangat)

    1 biji telur

    3 sdb mentega dicairkan

    Saya tambah 1 sdt esen vanilla


    Cara

    1. Ayak tepung, baking powder, garam dan gula.
    2. Buat lubang di tengah-tengah tepung dan tuangkan susu, telur dan mentega cair. Kacau hingga sebati semuanya.
    3. Panaskan pan atas api sederhana. Pastikan pan sudah betul-betul panas.
    4. Tuangkan adunan sebesar mana yang mahu. Lapisan atas akan berlubang-lubang.
    5. Bila agak-agak lapisan atas sudah kering, terbalikkan. Biar seketika dan angkat.

    Saturday, October 3, 2009

    Aising Coklat

    Salam buat semua...dah seminggu lebih kita beraya..tetapi aura raya tu tetap ada..dalam asyik beraya banyak sangat pergi ke open house, tapi tahun ni susah pulak nk dapat makan kek coklat yg beraising coklat..Dah x dapat merasa kek orang terpaksa la buat sendiri...x pe lah dapat jugak belajar kan...So jomla kita sesama try aising kek coklat ni. Ianya simple n sedap....:)


    Bahan

    150 g coklat masakan (dicairkan)
    200 g mentega
    125 ml susu pekat
    2 camb susu segar
    4 biji kuning telur

    Cara membuatnya
    Mentega dipukul hingga kembang kemudian masukkan kuning telur, susu pekat dan susu segar. Pukul lagi hingga rata kemudian tuangkan coklat cair (pastikan ia sejuk tapi masih cair) dan kacau hingga rata. Simpan di dalam peti sejuk sebentar tetapi hendaklah dikacau setiap 2-3 minit supaya ia tidak membeku. Bila cukup pekat, sapukan pada kek.

    Kek Gulung

    Bahan-bahan
    6 biji telur gred A @ B
    4oz gula castor
    1 sudu teh baking powder
    1 sudu teh esen vanilla
    1 sudu bsr ovelet
    3oz tepung gandum
    1 sudu bsr susu tepung
    4oz mentega cair
    Sedikit coklat emulco
    Jem strawberri secukupnya

    Cara Membuatnya

    1. Telur, gula, ovelet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit).
    2. Masukkan mentega cair, kemudian kacau rata.
    3. Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain, kemudian masukkan coklat emulco. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
    4. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
    5. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang.
    6. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah.
    7. Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
    8. Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekiping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
    9. Setelah jem disapu rata, gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Siap