Saturday, August 1, 2009

Ayam masak kurma

Ayam masak kurma terengganu stail...selalu masak kurma mcm lain simple jer...tp kali ni mcm banyak sikit bahan2 dia.
Resepi ni ct jumpa dlm tenet.Dah ingat pulak saper punya blog...hehe yang pasti memang sedap.Rasa mcm msk beriani pun ada...tq yer.

Ni permintaan kak Zana suruh tepek resepi ni kt blog...Try la yer mmg sedap.Dalam resepi tu dia pakai daging so ct tukar pakai ayam la coz kt umah ni kalu daging kurang skit....hehehe

Resepinya;
  • 1 ekor ayam dipotong
  • 1 1/2 peket rempah kurma(peket kecik)
  • 1 sb rempah kari daging
  • 1 sb cili kering
  • 1 1/2 biji bawang besar
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • kerisik
  • belacan
  • 3 biji bawang besar di mayang
  • 2 sudu sos tomato
  • 2 sudu susu sejat
  • rempat empat beradik( bunga lawang,bunga cengkih........)
  • air asam jawa
  • garam
  • gula
  • sedikit bawang goreng(diramas)

Cara2

1. Masukkan rempah kari,rempah kurma,cili kering,bawang besar,bawang putih,halia,lengkuas,kerisik dan belacan(kalu sukalah)....blander sampai halus

2.Panaskan minyak..tumis rempah 4 beradik dan masukkan pes yg diblander tadi..kacau sampai terbit minyak.

3.Masukkan ayam yang telah di bersihkan..tggu smpai ayam separuh masak.

4.Lepas tu bolehlah masukkan sos tomato,susu sejat,air asam jawa garam dan gula secukup rasa...

5.Kalu rasa kering bolehla masukkan air...n last skali baru masukkan bawang goreng yang telah diramas tadi...

6.Biarkan sampai terbit minyak....hias dengan daun ketumbar n daun bawang...

7.Sedap di makan dengan nasi hujan panas ataupun nasi minyak...

SELAMAT MENCUBA.......

No comments:

Post a Comment