KUIH DANGAI
Bila tengok kuih dangai ni teringat kt ayah kt kampung...Ayah memang suka sangat makan kuih ni...teringat dulu time sekolah rendah mak slalu buat...pakai kelapa yang x brapa tua... sebabnyer isi dia lembut lagi n manis sikit berdanding kelapa tua...kena parut jer!!! senang jer tgk mak buat... So tgk la resepi kt bawah memang simple n sedap!!!!
BAHAN-BAHANYA:-
- 1 peket tepung pulut
- 3 biji kelapa parut muda (putih)
- 4 sudu besar gula putih
- Gula merah atau gula melaka secukup rasa.
- Sedikit garam.
1. Gaulkan tepung, kelapa, gula dan garam
2. Bahagikan kepada 2 bahagian
Tekan bahagian 1 dalam loyang yang telah disapukan dengan butter/ minyak. Kemudian taburkan sedikit gula merah/ melaka.
3. Tuang bahagian 2 di atas gula tadi dan tekan sedikit supaya mampat. Bila potong nanti tak terlerai.
4. Bakar dalam oven 180°C hingga masak. Bahagian tepi kekuningan.
P/S- Kalau nak cantik gunakan loyang yang panjang.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment