Sunday, August 9, 2009

Kuih Dangai

KUIH DANGAI

Bila tengok kuih dangai ni teringat kt ayah kt kampung...Ayah memang suka sangat makan kuih ni...teringat dulu time sekolah rendah mak slalu buat...pakai kelapa yang x brapa tua... sebabnyer isi dia lembut lagi n manis sikit berdanding kelapa tua...kena parut jer!!! senang jer tgk mak buat...
So tgk la resepi kt bawah memang simple n sedap!!!!



















BAHAN-BAHANYA:-

  • 1 peket tepung pulut
  • 3 biji kelapa parut muda (putih)
  • 4 sudu besar gula putih
  • Gula merah atau gula melaka secukup rasa.
  • Sedikit garam.
CARANYA:-

1. Gaulkan tepung, kelapa, gula dan garam

2. Bahagikan kepada 2 bahagian
Tekan bahagian 1 dalam loyang yang telah disapukan dengan butter/ minyak. Kemudian taburkan sedikit gula merah/ melaka.
3. Tuang bahagian 2 di atas gula tadi dan tekan sedikit supaya mampat. Bila potong nanti tak terlerai.

4. Bakar dalam oven 180°C hingga masak. Bahagian tepi kekuningan.


P/S- Kalau nak cantik gunakan loyang yang panjang.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment